Dé Romeinse pluk- en oogsttuin van Bodegraven

Hortus Populus

Floreren kun je leren

Hortus Populus is een gemeenschapstuin aan de rand van Bodegraven. Steeds meer jonge tweeverdieners uit de Randstad nestelen zich hier in de nieuwbouwwijken. Zij genieten van de ons kent ons-cultuur en de omgeving van het Groene Hart, hoewel het agrarische uitzicht steeds vaker een dubbel gevoel oproept.

De maatschappelijke aandacht voor milieukwesties, zoals klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, groeit gestaag. Met name jongvolwassenen maken zich zorgen over de toekomst en zijn geïnteresseerd in duurzame oplossingen. Educatie staat bij Hortus Populus – ook wel ‘De tuin’ of ‘De Hortus’ genoemd – dan ook hoog in het vaandel. Op initiatief van Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk wordt kennis en kunde over biologische tuinbouw voor iedereen toegankelijk gemaakt. Vrijwilligers stampten hiervoor een kruiden- en groentetuin, boomgaard en zelfs een bloemenpluktuin uit de grond.

Positionering

Een rijk Romeins verleden

Vrijelijk vertaald betekent Hortus Populus ‘Tuin van de mensen’ in het Latijns. Dat Romeinse tintje heeft de Hortus te danken aan haar link met het Limespark, waar de grond aan grenst. De Romeinen hebben bovendien een grote invloed gehad op innovaties in de Nederlandse landbouw. Zo waren zij de eersten die in Nederland irrigatiesystemen aanlegden en het gebruik van compost als bodemverbeteraar stimuleerden.

In 2018 startte architect Gert Jacob de Graaf met zijn bouwploeg aan de realisatie van een Romeinse soldatenbarak: de Cohortus. Het is de enige authentieke replica in Nederland. Een deel is ingericht als museum, de rest wordt gebruikt als gemeenschapsruimte.

Workshops en lezingen

In de Cohortus en op de tuin worden regelmatig creatieve workshops en leerzame lezingen gegeven. Van helend zingen en brood bakken tot bloemschikken of botanisch tekenen in de pluktuin.

Foto van paarse bloemen in de vorm van een bloem
Foto van paarse bloemen in de vorm van een bloem

Streekwinkel

Tussen mei en oktober wordt de oogst verkocht. In mei start de losse verkoop en vanaf juni worden groenteabonnementen uitgegeven. Om voedselverspilling tegen te gaan staan vrijwilligers paraat met tips en recepten om iedere stronk, blad en schil te gebruiken.

Online copy en SEO

Terwijl vrijwilligers de tuin in bloei hielden, was de website een kale bedoening. Met een sponsoractie in het vooruitzicht werd het extra belangrijk om naar een representatieve website te kunnen verwijzen. En zo geschiedde!

De website is vanbinnen en vanbuiten flink onder handen genomen. De navigatie kreeg een duidelijke paginastructuur, de copy werd geredigeerd en het geheel werd netjes vormgegeven. Om de overdracht in goede banen te leiden, zette ik tot slot een uitgebreide online handleiding klaar.

Doelstelling: de website van Hortus Populus maakt een passende, professionele indruk met een duidelijke structuur, heldere teksten en een frisse vormgeving.

Mockup van ipads en iphone met website Hortus Populus
Mockup van ipads en iphone met website Hortus Populus

SEO proof

Met betrekking tot de SEO gaf ik ...

  • de pagina's een metabeschrijving met daarin in ieder geval de primaire zoekterm

  • de pagina's een SEO-proof teksthiërarchie

  • de afbeeldingen een beschrijvende alt-tekst

  • de copy relevante linkbuilding

  • de website een contactpagina

Het resultaat spreekt voor zich!

Of ga naar hortuspopulus.nl.

❗️De overdracht vond plaats op in februari 2024, sindsdien ben ik niet meer verantwoordelijk voor de copy, vormgeving of invulling van de website.