Dé Romeinse pluk- en oogsttuin van Bodegraven
Hortus Populus
Floreren kun je leren
Hortus Populus is een gemeenschapstuin aan de rand van Bodegraven. Steeds meer jonge tweeverdieners uit de Randstad nestelen zich hier in de nieuwbouwwijken. Zij genieten van de ons kent ons-cultuur en de omgeving van het Groene Hart, hoewel het agrarische uitzicht steeds vaker een dubbel gevoel oproept.
De maatschappelijke aandacht voor milieukwesties, zoals klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, groeit gestaag. Met name jongvolwassenen maken zich zorgen over de toekomst en zijn geïnteresseerd in duurzame oplossingen. Educatie staat bij Hortus Populus – ook wel ‘De tuin’ of ‘De Hortus’ genoemd – dan ook hoog in het vaandel. Op initiatief van Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk wordt kennis en kunde over biologische tuinbouw voor iedereen toegankelijk gemaakt. Vrijwilligers stampten hiervoor een kruiden- en groentetuin, boomgaard en zelfs een bloemenpluktuin uit de grond.
Positionering
Een rijk Romeins verleden
Vrijelijk vertaald betekent Hortus Populus ‘Tuin van de mensen’ in het Latijns. Dat Romeinse tintje heeft de Hortus te danken aan haar link met het Limespark, waar de grond aan grenst. De Romeinen hebben bovendien een grote invloed gehad op innovaties in de Nederlandse landbouw. Zo waren zij de eersten die in Nederland irrigatiesystemen aanlegden en het gebruik van compost als bodemverbeteraar stimuleerden.
In 2018 startte architect Gert Jacob de Graaf met zijn bouwploeg aan de realisatie van een Romeinse soldatenbarak: de Cohortus. Het is de enige authentieke replica in Nederland. Een deel is ingericht als museum, de rest wordt gebruikt als gemeenschapsruimte.
Workshops en lezingen
In de Cohortus en op de tuin worden regelmatig creatieve workshops en leerzame lezingen gegeven. Van helend zingen en brood bakken tot bloemschikken of botanisch tekenen in de pluktuin.
Streekwinkel
Tussen mei en oktober wordt de oogst verkocht. In mei start de losse verkoop en vanaf juni worden groenteabonnementen uitgegeven. Om voedselverspilling tegen te gaan staan vrijwilligers paraat met tips en recepten om iedere stronk, blad en schil te gebruiken.
Online copy en SEO
Terwijl vrijwilligers de tuin in bloei hielden, was de website een kale bedoening. Met een sponsoractie in het vooruitzicht werd het extra belangrijk om naar een representatieve website te kunnen verwijzen. En zo geschiedde!
De website is vanbinnen en vanbuiten flink onder handen genomen. De navigatie kreeg een duidelijke paginastructuur, de copy werd geredigeerd en het geheel werd netjes vormgegeven. Om de overdracht in goede banen te leiden, zette ik tot slot een uitgebreide online handleiding klaar.
Doelstelling: de website van Hortus Populus maakt een passende, professionele indruk met een duidelijke structuur, heldere teksten en een frisse vormgeving.
SEO proof
Met betrekking tot de SEO gaf ik ...
de pagina's een metabeschrijving met daarin in ieder geval de primaire zoekterm
de pagina's een SEO-proof teksthiërarchie
de afbeeldingen een beschrijvende alt-tekst
de copy relevante linkbuilding
de website een contactpagina
Het resultaat spreekt voor zich!
Of ga naar hortuspopulus.nl.
❗️De overdracht vond plaats op in februari 2024, sindsdien ben ik niet meer verantwoordelijk voor de copy, vormgeving of invulling van de website.