Graanunie

3 min lezen

Het ambacht van het borrelen

Het terras wordt omringd door groen waaruit tomaten, komkommers en courgettebloemen tevoorschijn komen. Relaxed rondlopend personeel neemt de geur van versgebakken brood met zich mee. Twee tafels verderop herken je de buren, je steekt je hand op en schuift bij ze aan. Op aanraden van het personeel ga je voor de 5.5% Bloos en een borrelplank, ervan verzekert dat alles van lokale bodem komt.

Welkom bij de Graanunie! Ga lekker zitten en geniet van ambachtelijk brood en bier. In iedere mondvol speelt graan de hoofdrol. We hebben voor ieder wat wils; voor buurtbewoners en stamgasten tot dagjesmensen die komen aanwaaien. Ook als je niet graag achteroverleunt, ben je bij ons aan het juiste adres. Meld je aan voor een workshop zuurdesembrood bakken en leer alles over het ambacht en de ingrediënten. Afsluitend ga je met een zelfgemaakt product, een volle maag én een lepeltje Frits* naar huis.

Kom voor het ambacht, blijf voor de aandacht.

Met babyfoon in de hand plof je neer op een bankje naast de buitenhaard. De zon is net onder en de lucht koelt af. Je wordt vriendelijk begroet door de gastvrouw en neemt de omgeving rustig in je op. De resthouten tafels zijn aangekleed met een kaarsje, het houtvuur knettert en sfeerverlichting hult het geheel in een warme gloed.

Merkverhaal

Graanunie

Merkverhaal · Positionering · Keynote

*Frits is de zuurdesemcultuur van Annemiek, onlangs vierden we zijn tiende verjaardag!

Voor de Vinex-wijk

Van oudsher bieden dorpen en steden lokaal vermaak op maat. Toch is er sinds de jaren ’90 een groeiende groep mensen voor die dit niet opgaat: de Vinex-wijkbewoner. Zij stappen nog vaak op de fiets richting de stad. Leidsche Rijn is zo’n wijk aan de rand van Utrecht met ca. 43.000 inwoners.

Deze micromaatschappij bestaat uit voornamelijk 25- tot 45-jarigen, waarvan 53% hoogopgeleid, met kinderen tot 15 jaar oud. Ze willen weten wat ze eten, maken duurzame keuzes en bespreken dit op zaterdagochtend langs de sportvelden. Voor deze mensen opent de Graanunie haar deuren.

Positionering

De gastrobar

Aan het hoofd van de Graanunie staan Annemiek en Chris. Twee doorgewinterde doe-het-zelvers met een voorliefde voor graan. Met tussenbeide zo'n 30 jaar aan horeca- en ondernemerservaring laten ze zich de kaas niet van het brood eten en weten dat liefde door de maag gaat. Ieder product wordt zorgvuldig lokaal ingekocht en bereid in eigen keuken, van versgebakken zuurdesembrood tot armeluispaghetti en speciaalbier. Een graansoort vormt de basis van iedere maaltijd. Voor de glutenvrije eter wordt een alternatief op basis van pseudograan verzorgd, denk hierbij aan boekweit of amarant.

Workshops

Gasten die geïnteresseerd zijn in het hoe en wat zijn welkom bij een workshop zuurdesembrood bakken van Annemiek. In een klein gezelschap leren de deelnemers alles over de ingrediënten en het ambacht. Na afloop gaat het hele gezelschap met de juiste handvatten, een zelfgemaakt product en een volle maag naar huis.

Duurzaamheid

Genieten van duurzaam, ambachtelijk eten doe je natuurlijk het best in een idem omgeving. De tafels, de stoelen en de bar zijn gebouwd van resthout, de kussens zijn genaaid van restlapjes stof en de tap werd gelast van restlapjes koper. De bloemetjes op tafel komen uit de achtertuin en het plasticafval wordt beperkt tot nihil. Bovendien streeft de Graanunie naar een energieneutraal onderkomen en maakt hiervoor gebruik van onder andere een warmtepomp en zonnepanelen.

Polaroid van man die aan verse pitabroodjes ruikt
Polaroid van man die aan verse pitabroodjes ruikt

De drie-eenheid

De Graanunie is het geheel van ambachtelijke, sociale en innovatieve elementen. De primaire focus ligt op het graanproduct. Secundair zijn het sociale contact en creatie (innovatie & omgeving).

fotografie advies

Twee kletsende vrouwen op een bankje buiten met speciaal bier en vers brood
Twee kletsende vrouwen op een bankje buiten met speciaal bier en vers brood
Twee polaroids van jonge mannen met bier en flammkuchen
Twee polaroids van jonge mannen met bier en flammkuchen